Jeseň je obdobím farieb, opadaného lístia a chladných dní. Pre niekoho znamená tiež dni strávené v teple domova s hrnčekom horúceho čaju. Pre nás je to ideálna doba pre dekorovanie a zútulňovanie našich príbytkov.
Pre dekoráciu domovov a záhrad sa často na jeseň používajú tekvice, preto ich v tomto období môžeme vidieť takmer na každom kroku. Asi najobľúbenejšie sú tekvice vyrezávané, avšak o takomto štýle dekorovanie bolo určite povedané dosť.
Túžite po originálnejšej jesennej výzdobe?
Skúste miesto noža použiť napríklad vŕtačku a do tekvice vyvŕtať otvory. Zaručujeme vám, že výsledný efekt, najlepšie so zapálenou sviečkou, vás dokonale ohromí.
Keď je všade dosť oranžovej
V tomto prípade môžete použiť akrylové farby a tekvicu si prefarbiť a nazdobiť úplne podľa svojho vkusu. Je iba na vás, či tekvicu obohatíte len o ornamenty, alebo ju celú pretriete farbou a urobíte z nej originálnu ozdobu, ktorou sa budete môcť pýšiť len vy.
Tip od suseda: Trápite sa s dlabaním tekvice? Vo videu nižšie sa pozrieme, ako to zvládnuť iba počas 2 minút! Pripravte si iba vŕtačku a metličku z mixéra (radšej staršiu) a môžte ísť na to.
Nech vám vydlabané tekvice vydržia čo najdlhšie
Čerstvo vyrezané tekvice môžeme nechať vykúpať v bieliacom kúpeli (1 lyžička tekutého bielidla na 3,5 l vody) približne po dobu 4-6 hodín. Môžeme ich tiež postriekať bieliacim roztokom v spreji, a to dôkladne celú vnútornú časť a samozrejme výrezy, ideálne každý deň. Čas od času sa odporúča striekať aj tie tekvice, ktoré predtým prešli bieliacim kúpeľom.
Ďalším spôsobom, ako predísť vzniku plesne a hniloby, je nanesenie vazelíny na vyrezané časti a rovnako tak po celom vnútrajšku tekvice. Rovnakú službu nám poskytne tiež rastlinný alebo kokosový olej alebo môžeme tekvicu potrieť WD-40.
Čo robiť s odpadom z tekvíc?
Tekvice, teda tie najtypickejšie jesenné dekorácie, máme pripravené. Možno vám z nich ale predsa len niečo zostalo. Ak neviete, čo s vydlabanou tekvicovou dužinou, odporúčame uvariť si vynikajúcu tekvicovú polievku nielen na chladné jesenné večery.
V prípade, že sa obzeráte po niečom netradičnejšom, môžete skúsiť latte s príchuťou tekvica čiže Pumpkin Spiced Latte, na ktorého prípravu budete potrebovať tekvicové pyré (uvarené a rozmixované tekvice).
Práve tekvicové pyré je okrem tohto lahodného nápoja základom množstva ďalších pokrmov z tekvíc - od tekvicových muffinov, koláčov cez tekvicový chlieb a dokonca aj omáčku k cestovinám.
Ako si môžete zabezpečiť vlastnú úrodu tekvíc?
Tekvice sa vysievajú v máji, do hĺbky 3-5 cm a 0,5-1 meter od seba. Dôležitá je pre nich pôda s dostatkom živín, vlahy i slnečného svitu. Preto je dobré rastliny prihnojovať hnojom alebo kompostom, pravidelne odburiňovať a v obdobiach sucha nezabudnúť na zalievanie. U zalievania je potreba dať si pozor na to, aby sme vodu neliali priamo na listy, ktoré z tohto dôvodu môžu ľahko začať hniť. Až tekvica povyrastie, odporúča sa rastlinu podoprieť, aby netienila ostatným a mala sa po čom plaziť.
Tekvice zberáme na začiatku alebo v polovici jesene, ešte než udrú prvé mrazíky. Aby tekvice vydržali čo najdlhšie, musíme im ponechať dostatočne dlhú stonku.
Tip od suseda: V prípade, že tekvice nechcete zasievať rovno na záhon, môžete ich začať pestovať už v polovici apríla v téglikoch, po troch týždňoch ich presunúť do väčšieho kvetináča, a do záhonu ich presadiť v polovici mája.
Prajeme krásny Halloween a dobrú chuť!